środa, 20 marca 2013

ZUPA OGÓRKOWA

Dziś jemy zupę ogórkową. Ogórek kiszony możemy podawać już po ukończeniu 9miesiąca.

Składniki:
- szklanka wody
- 2 średnie ogórki kiszone
- 1mała marchew
- 1mała pietruszka
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- mały ziemniak lub łyżeczka kaszy manny
- łyżeczka jogurtu naturalnego
- indyk mielony (w ilości właściwej dla wieku)

Gotujemy:
Na początku gotujemy mięso. Warzywa myjemy i obieramy. Marchew, korzeń pietruszki,ziemniaka i ogórka (obieramy) ścieramy na tarce i dodajemy do miękkiego już mięsa całość gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości warzyw.
Przed podaniem dodajemy natkę pietruszki i jogurt.

Uwaga:
Jeśli zamiast ziemniaka dodajesz kaszę manną dodaj ją pod koniec gotowania.
Jeśli maluszek nie poradzi sobie z wiórkami warzyw w zupce całość możemy zblendować.
Danie można mrozić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz