czwartek, 21 marca 2013

CIASTECZKA OTRĘBOWE

Otrębowe ciasteczka czyli zdrowa przekąska do rączki. Dla kogo? Mimo iż produkty, które są w składzie możemy podawać dzieciom, które ukończyły 7miesiąc to struktura ciasteczek wymaga dobrej umiejętności gryzienia.


Składniki:
- 3łyżki otrębów owsianych
- 3łyżki otrębów żytnich
- 3łyżki drobnych płatków owsianych
- 1łyżka posiekanych i sparzonych rodzynek
- 2-3sztuki posiekanych suszonych moreli
- 2łyżki gęstego musu jabłkowego
- 1jajko
- pół łyżeczki cynamonu

Gotujemy:
W misce mieszamy wszystkie suche składniki, wbijamy jajko i dodajemy mus. Na koniec dodajemy sparzone, posiekane owoce.
Jeśli masa jest zbyt płynna dodajemy dowolnego suchego składnika aby powstała bardziej zwarta masa. Jednak wydaje mi się, że podane proporcje są akurat na dość duże jajko i przeciętne łyżki musu jabłkowego.
Łyżką wykładamy małymi porcyjkami na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nie trzeba mocno rozpłaszczać podczas pieczenia same lekko się rozleją
Pieczemy w temperaturze 200 Co około 15minut, brzegi powinny był rumiane.

Uwaga:
Przepis wystarczy na około 8ciasteczek. Lubię je na śniadanie z jogurtem naturalnym a Natalka od jakiegoś czasu (około 10miesiąca) radzi sobie z samodzielnym jedzeniem.
Jeśli nie mamy musu jabłkowego możemy dodać jedno starte na małych oczkach jabłko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz