czwartek, 28 marca 2013

KAPUŚNIAK Z WŁOSKIEJ KAPUSTY

Kapuśniak z włoskiej kapusty czyli danie dla maluszka po ukończeniu 7miesiąca. Kminek łagodzi wzdęciopędny efekt kapusty ;)


Składniki:
- szklanka wody
- nieduży liść włoskiej kapusty
- łyżka startej marchewki
- łyżka startej pietruszki i selera (włyżka razem)
- zmielona cielęcina lub inne mięso w ilości odpowiedniej do wieku dziecka 
- łyżeczka natki pietruszki
- łyżeczka kaszy manny
- szczypta zmielonego kminku
- masło oliwa z oliwek lub olej rzepakowy  

Gotujemy:
Do wody wrzucamy mięso i drobno poszatkowaną kapustę. Gotujemy pod przykryciem 10-15minut następnie dodajemy pozostałe warzywa i kminek. Gdy wszystko jest już miękkie wsypujemy kaszę i cały czas mieszając gotujemy kilka minut (według instrukcji na opakowaniu).
Przed podaniem dostosowujemy konsystencję do właściwej dla naszego dziecka i dodajemy wybrany tłuszcz.

Uwaga:
Danie można mrozić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz