niedziela, 3 marca 2013

ROSÓŁ

Skoro dzieciom podajemy mięso bez wywaru to i rosołu należałoby unikać.
Robię wyjątek...raz na 2 tygodnie. Wywar rodzinny rozrzedzam wodą i Natalka zjada ze smakiem z makaronem lub lanymi kluseczkami. Ale żeby nie było, że do złego Was namawiam niech będzie to danie pro forma po ukończeniu 12miesiąca.


Rosołu Was uczyć gotować nie będę bo w każdym domu rosół ma ten jedyny, najlepszy smak.

Lane kluseczki też pewnie umiecie robić, ale dla tych co nie znają poniżej podpowiedź.
Składniki:
- jajko (w zależności od wieku dziecka samo żółtko lub całe jajko)
- mąka

Gotujemy:
Jajko wbijamy do kubka dodajemy tyle mąki aby otrzymać konsystencję gęstej śmietany, mieszamy żeby nie było grudek i wlewamy na gotującą się zupkę. Im szybciej będziemy mieszać zupę podczas wlewania tym drobniejsze będą kluski.

Uwaga:
Doskonały dodatek do zupek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz