czwartek, 14 marca 2013

PŁATKI RYŻOWE

Znacie błyskawiczne płatki ryżowe? Przyznam, że poznałam je dopiero przy okazji szukania nowości dla Natalki. Sprawdzają się jako dodatek do zupy na przykład pomidorowej ale również jako deser. Dziś proponuję wiśnie więc danie dla dzieci po ukończeniu 9miesiąca. Jeśli damy inne owoce możemy zaserwować deser młodszemu dziecku.

Składniki:
- pół szklanki płatków ryżowych błyskawicznych
- pół szklanki kompotu z wiśni
- kilka owoców wiśni bez pestek i rozdrobnionych
- 30ml przegotowanej wody + miarka mleka modyfikowanego, lub mleko z piersi w tej ilości.

Gotujemy:
Do wrzącego kompotu z rozdrobnionymi owocami wrzucamy płatki. Często mieszając gotujemy przez 2minuty. W miseczce przygotowujemy mleko i po łyżce dodajemy ciepłe płatki.
Gotowe! Najlepiej zjeść od razu po przygotowaniu, w przeciwnym razie będziemy mieć zbitą ryżową grudę...

Uwaga:
Podana ilość wody i płatków jest odpowiednia do przepisu podanego na opakowaniu, w sensie proporcje woda-płatki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz