wtorek, 26 marca 2013

MAKARON Z SOSEM POMIDOROWYM I JAJKIEM

Makaron z sosem pomidorowym i jajkiem. Pamiętam to danie z przedszkola do którego bardzo lubiłam chodzić ;) Całe jajko (żółtko i białko) możemy podawać po ukończeniu 10miesiąca.

Składniki:
- jajko ugotowane na twardo
- 2 łyżki ugotowanego makaron
na sos:
- pół szklanki wody
- łyżka startej na drobnych oczkach marchewki
- łyżeczka startego na drobnych oczkach selera
- łyżeczka przecieru pomidoroweg
- łyżeczka słodkiej śmietany (niekoniecznie)

Gotujemy:
Jajko siekamy lub dusimy widelcem do konsystencji akceptowanej przez naszego przeżuwacza.
Składniki na sos (poza śmietaną) gotujemy kilka minut aż smaki się połączą a woda odrobinę zredukuje. Zestawiamy z ognia. Do filiżanki wlewamy śmietankę i łyżkę ciepłej zupy, mieszamy i całość wlewamy z powrotem do garnka.
Makaron polewamy sosem i dodajemy jajko.

Uwaga:
Jeśli mamy zamrożone ugotowane warzywa możemy ich użyć zamiast startych świeżych.
Sos ma być kremowy i słodkawy, więc jeśli marchewką nie przełamiemy kwaskowatości przecieru pomidorowego możemy dodać odrobinę cukru.
Sos można mrozić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz