Makaron z sosem pomidorowym i jajkiem.
Pamiętam to danie z przedszkola do którego bardzo lubiłam chodzić
;) Całe jajko (żółtko i białko) możemy podawać po ukończeniu 10miesiąca.
Składniki:
- jajko ugotowane na twardo
- 2 łyżki ugotowanego makaron
na sos:
- pół szklanki wody
- łyżka startej na drobnych
oczkach marchewki
- łyżeczka startego na drobnych
oczkach selera
- łyżeczka przecieru pomidoroweg
- łyżeczka słodkiej śmietany (niekoniecznie)
Gotujemy:
Jajko siekamy lub dusimy widelcem do
konsystencji akceptowanej przez naszego przeżuwacza.
Składniki na sos (poza śmietaną)
gotujemy kilka minut aż smaki się połączą a woda odrobinę
zredukuje. Zestawiamy z ognia. Do filiżanki wlewamy śmietankę i
łyżkę ciepłej zupy, mieszamy i całość wlewamy z powrotem do
garnka.
Makaron polewamy sosem i dodajemy
jajko.
Uwaga:
Jeśli mamy zamrożone ugotowane
warzywa możemy ich użyć zamiast startych świeżych.
Sos ma być kremowy i słodkawy, więc
jeśli marchewką nie przełamiemy kwaskowatości przecieru
pomidorowego możemy dodać odrobinę cukru.
Sos można mrozić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz