środa, 1 maja 2013

SZPINAK+RYBKA

Dziś samo zdrowie. Ryba i szpinak w jednym daniu!Pierwsza zupka w której Natalka zjadła z ochotą szpinak.

Składniki:
- łyżeczka kaszy kukurydzianej (błyskawicznej)
- czubata łyżka szpinaku (najłatwiejszy do przyrządzenia będzie mrożony)
- łyżeczka startej marchewki
- łyżeczka startej pietruszki
- dorsz lub inna ryba morska w ilości odpowiedniej do wieku dziecka
- łyżeczka posiekanego koperku
- szklanka wody
- masło, oliwa z oliwek lub olej rzepakowy

Gotujemy:
Rybę myjemy, usuwamy ości i gotujemy wszystkie składniki razem do miękkości. Na końcu do wrzącej zupy wsypujemy kaszę kukurydzianą i gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Blendujemy jeśli konsystencja nie jest odpowiednia dla naszego przeżuwacza.
Przed podaniem dodajemy wybrany tłuszcz.

Uwaga:
Zawsze mam jakiś wewnętrzny lęk o przeoczoną ość w rybce...Sprawdzam kilka razy czy usunęłam wszystkie i dodatkowo mielę przez maszynkę...ot takie moje fanaberie.
Ale jeśli ufamy sobie...możemy rybę pokroić na kawałki a w czasie gotowania rozpadnie się na mniejsze bez potrzeby mielenia.



3 komentarze:

  1. U nas rybka i szpinak to idealne połączenie do makaronu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiele rodziców pomija w swoich wyborach olej rzepakowy, a szkoda, bo olej ma dużo omega-3, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju mózgu dziecka. Dobrze, że Ty nie pomijasz :)

    OdpowiedzUsuń