Dziś samo zdrowie. Ryba i szpinak w
jednym daniu!Pierwsza zupka w której Natalka zjadła z ochotą
szpinak.
Składniki:
- łyżeczka kaszy kukurydzianej
(błyskawicznej)
- czubata łyżka szpinaku (najłatwiejszy
do przyrządzenia będzie mrożony)
- łyżeczka startej marchewki
- łyżeczka startej pietruszki
- dorsz lub inna ryba morska w ilości
odpowiedniej do wieku dziecka
- łyżeczka posiekanego koperku
- szklanka wody
- masło, oliwa z oliwek lub olej
rzepakowy
Gotujemy:
Rybę myjemy, usuwamy ości i gotujemy
wszystkie składniki razem do miękkości. Na końcu do wrzącej zupy
wsypujemy kaszę kukurydzianą i gotujemy według zaleceń na
opakowaniu. Blendujemy jeśli konsystencja nie jest odpowiednia dla naszego przeżuwacza.
Przed podaniem dodajemy wybrany
tłuszcz.
Uwaga:
Zawsze mam jakiś wewnętrzny lęk o
przeoczoną ość w rybce...Sprawdzam kilka razy czy usunęłam
wszystkie i dodatkowo mielę przez maszynkę...ot takie moje
fanaberie.
Ale jeśli ufamy sobie...możemy rybę pokroić na kawałki a w czasie gotowania rozpadnie się na mniejsze bez potrzeby mielenia.
U nas rybka i szpinak to idealne połączenie do makaronu :)
OdpowiedzUsuńmniam ale pysznosci ;0
OdpowiedzUsuńWiele rodziców pomija w swoich wyborach olej rzepakowy, a szkoda, bo olej ma dużo omega-3, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju mózgu dziecka. Dobrze, że Ty nie pomijasz :)
OdpowiedzUsuń