piątek, 10 maja 2013

SCHAB ZE ŚLIWKĄ

Schab ze śliwką, przyznam że przepis zainspirowany daniem słoiczkowym kolegi Natalki.

Składniki:
- kawałek schabu bez kości
- kilka śliwek suszonych niesiarkowanych  
- majeranek

Gotujemy:
Dzień wcześniej schab natrzeć majerankiem, naszpikować śliwkami i piec w 220stopniach, czasu pieczenia Wam nie podam bo zależy on od wielkości mięsa.
W przeciwieństwie do wczorajszego przepisu dziś pieczemy bez folii, mięso wychodzi wtedy bardziej kruche i jest łatwiejsze do podawania.

Podajemy:
Sam schab nie może być daniem samym w sobie, tak więc:
Ukroić plaster schabu w ilości odpowiedniej do wieku dziecka, posiekać.
Ugotować kaszę np. jęczmienną, pod koniec gotowania dodać posiekany schab, wymieszać.
Podawać z gotowaną marchewką skropione dowolnym tłuszczem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz