Dziś sos pomidorowy do makaronu a la
boloński. Dla dzieci po ukończeniu 12miesiąca życia. Kwaskowy pomidor przełamany słodyczą marchewki. Gdy sezon pomidorowy będzie w pełni zrobię go więcej i zamrożę.
Składniki:
- zmielone mięso w ilości odpowiedniej
do wieku
- 2 łyżki startej marchwi
- kawałek cebuli (najlepiej startej na
miazgę)
- łyżka koncentratu pomidorowego lub
jeden pomidor z puszki
- oregano, bazylia (dałam suszone)
- oliwa z oliwek
- około pół szklanki wody
- makaron lub ryż osobno ugotowany
Gotujemy:
Wszystkie składniku wkładamy do
garnka i dusimy pod przykryciem na oliwie z oliwek z wodą co jakiś czas mieszając. Jeśli
warzywa i mięso nie wciągnęło całej wody odkrywamy garnek i
redukujemy sos.
Podajemy z drobnym makaronem.
Uwaga:
Danie idealne do zamrożenia.
Od dawna szukam takiego miejsca z przepisami! Dzięki CI autorko tego bloga! Szkoda, że wcześniej na Ciebie nie trafiłam...
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci się podoba. W jakim wieku Twoje dziecko?
OdpowiedzUsuńBliźniaki- 16 miesięcy! Każdy lubi co innego a i tak najchętniej jedliby kaszki albo mleko. Inne posiłki traktują jak dodatki. Będę korzystać z Twoich przepisów- może im będzie bardziej smakowało :)
UsuńBliźniaki czyli jeszcze większe wyzwanie.
OdpowiedzUsuńJak już im coś zasmakuje, ugotuj więcej, zamroź i niech jedzą.
Natalka miała okres, że co 2dni była zupa pomidorowa bo nic innego nie smakowało.