czwartek, 30 maja 2013

SOS BOLOŃSKI

Dziś sos pomidorowy do makaronu a la boloński. Dla dzieci po ukończeniu 12miesiąca życia. Kwaskowy pomidor przełamany słodyczą marchewki. Gdy sezon pomidorowy będzie w pełni zrobię go więcej i zamrożę.


Składniki:
- zmielone mięso w ilości odpowiedniej do wieku
- 2 łyżki startej marchwi
- kawałek cebuli (najlepiej startej na miazgę)
- łyżka koncentratu pomidorowego lub jeden pomidor z puszki
- oregano, bazylia (dałam suszone)
- oliwa z oliwek
- około pół szklanki wody

- makaron lub ryż osobno ugotowany

Gotujemy:
Wszystkie składniku wkładamy do garnka i dusimy pod przykryciem na oliwie z oliwek z wodą co jakiś czas mieszając. Jeśli warzywa i mięso nie wciągnęło całej wody odkrywamy garnek i redukujemy sos.
Podajemy z drobnym makaronem.

Uwaga:
Danie idealne do zamrożenia.

4 komentarze:

  1. Od dawna szukam takiego miejsca z przepisami! Dzięki CI autorko tego bloga! Szkoda, że wcześniej na Ciebie nie trafiłam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że Ci się podoba. W jakim wieku Twoje dziecko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bliźniaki- 16 miesięcy! Każdy lubi co innego a i tak najchętniej jedliby kaszki albo mleko. Inne posiłki traktują jak dodatki. Będę korzystać z Twoich przepisów- może im będzie bardziej smakowało :)

      Usuń
  3. Bliźniaki czyli jeszcze większe wyzwanie.
    Jak już im coś zasmakuje, ugotuj więcej, zamroź i niech jedzą.
    Natalka miała okres, że co 2dni była zupa pomidorowa bo nic innego nie smakowało.

    OdpowiedzUsuń