Jakoś ostatnio deserowo się zrobiło
na blogu. Taki okres, lato, gorąco, warzywa chyba wszystkie już
przerobiłam, choć ostatnio myślę o rybie w porach...przyjdzie i
na nie pora.
Póki co ekspresowy sernik na zimno.
Składniki:
- 2paczki galaretek
- duży jogurt (500g)owocowy lub
naturalny
- dowolne owoce do dekoracji
Gotujemy:
Galaretki rozpuszczamy w 300ml wrzątku.
Studzimy, ale nie w lodówce co jakiś czas mieszając!Gdy galaretka
ma temperaturę pokojową dodajemy jogurt. Mieszamy do całkowitego
połączenia obydwóch składników i rozlewamy do pucharków,
szklanek, czy innych foremek.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Uwagi:
Na masę jogurtową możemy wyłożyć
owoce i zalać galaretką o innym smaku.
Całość możemy również wylać na
blaszkę wyłożoną biszkoptami, lub upieczony biszkopt...
kombinacji jest wiele, podaję po
prostu proporcje galaretka:jogurt.
Tak żałuję, że my bezmleczni :(
OdpowiedzUsuńNiesamowicie się cieszę, że trafiłam na tę stronę. Mój Synek ma dopiero 6 miesięcy, więc większość kulinarnych przygód jeszcze przed nami, ale my też od początku bez-słoiczkowi ;) Pozwalam sobie podlinkować u siebie na blogu, żeby adres nie umknął mi w cyberprzestrzeni :)
OdpowiedzUsuńMagdo dziękuję za uznanie i wyróżnienie i zapraszam :)
OdpowiedzUsuń