wtorek, 18 czerwca 2013

SERNIK NA ZIMNO

Jakoś ostatnio deserowo się zrobiło na blogu. Taki okres, lato, gorąco, warzywa chyba wszystkie już przerobiłam, choć ostatnio myślę o rybie w porach...przyjdzie i na nie pora.
Póki co ekspresowy sernik na zimno.


Składniki:
- 2paczki galaretek
- duży jogurt (500g)owocowy lub naturalny
- dowolne owoce do dekoracji

Gotujemy:
Galaretki rozpuszczamy w 300ml wrzątku. Studzimy, ale nie w lodówce co jakiś czas mieszając!Gdy galaretka ma temperaturę pokojową dodajemy jogurt. Mieszamy do całkowitego połączenia obydwóch składników i rozlewamy do pucharków, szklanek, czy innych foremek.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Uwagi:
Na masę jogurtową możemy wyłożyć owoce i zalać galaretką o innym smaku.
Całość możemy również wylać na blaszkę wyłożoną biszkoptami, lub upieczony biszkopt...
kombinacji jest wiele, podaję po prostu proporcje galaretka:jogurt.

3 komentarze:

  1. Tak żałuję, że my bezmleczni :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowicie się cieszę, że trafiłam na tę stronę. Mój Synek ma dopiero 6 miesięcy, więc większość kulinarnych przygód jeszcze przed nami, ale my też od początku bez-słoiczkowi ;) Pozwalam sobie podlinkować u siebie na blogu, żeby adres nie umknął mi w cyberprzestrzeni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Magdo dziękuję za uznanie i wyróżnienie i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń