niedziela, 16 czerwca 2013

CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI

Domowe ciasto drożdżowe z owocami. Jeden z moich pierwszych wypieków „na swoim”. Zawsze do ciasta drożdżowego zniechęcało mnie wbijanie powietrza, klucha którą się maltretowało drewnianą łyżką...to wyrabia się ręką! Wychodzi niskie ale za to bardzo owocowe a nie buła ;)

Składniki:
ROZCZYN
- 40dag drożdży
- łyżka cukru
- łyżka mąki tortowej
- 100ml mleka
CIASTO
- 3żółtka jaj
- 80g cukru
- 400g mąki tortowej
- 150ml mleka
- 100g stopionego masła
KRUSZONKA
- filiżanka cukru
- filiżanka mąki
- 80g zimnego masła
OWOCE
- dowolne: truskawki, wiśnie, porzeczki, śliwki, brzoskwinie...co tylko chcecie w ilości około pół kg.

Podgrzewamy mleko. Robimy rozczyn z podanych składników i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do większej miski przesiewamy mąkę. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do mąki, razem z mlekiem i wyrośniętym rozczynem. Zagniatamy lekko i dolewamy roztopione masło. Całość zagniatamy, formujemy kulkę i zostawiamy w misce przykrytej ściereczką do podwojenia a nawet potrojenia objętości.
Prostokątną formę smarujemy masłem i posypujemy bułka tartą.
Robimy kruszonkę.
Gdy ciasto wyrośnie rozciągamy je na blaszce, wykładamy owoce i posypujemy kruszonką. Zostawiamy na około 15minut przykryte ściereczką.
Pieczemy na złoto około 45minut w 180stopniach.

3 komentarze:

  1. Hej,
    gratuluje pomysłu i realizacji :)
    Jestem dopiero przyszłą mamą, ale w pełni popieram ideę nie karmienia dzieci gotowymi słoiczkami. Zawsze można przygotować coś smacznego i zdrowego samodzielnie, a i Tatuś na pewno chętnie się podłączy do konsumpcji ;)
    Powodzenia i zapraszam do mnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam do siebie po odbiór wyróżnienia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakiego rozmiaru blaszki użyła Pani do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń