Domowe ciasto drożdżowe z owocami.
Jeden z moich pierwszych wypieków „na swoim”. Zawsze do ciasta
drożdżowego zniechęcało mnie wbijanie powietrza, klucha którą
się maltretowało drewnianą łyżką...to wyrabia się ręką! Wychodzi niskie ale za to bardzo owocowe a nie buła ;)
Składniki:
ROZCZYN
- 40dag drożdży
- łyżka cukru
- łyżka mąki tortowej
- 100ml mleka
CIASTO
- 3żółtka jaj
- 80g cukru
- 400g mąki tortowej
- 150ml mleka
- 100g stopionego masła
KRUSZONKA
- filiżanka cukru
- filiżanka mąki
- 80g zimnego masła
OWOCE
- dowolne: truskawki, wiśnie, porzeczki,
śliwki, brzoskwinie...co tylko chcecie w ilości około pół kg.
Podgrzewamy mleko. Robimy rozczyn z
podanych składników i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do większej miski przesiewamy mąkę.
Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do mąki, razem z mlekiem i
wyrośniętym rozczynem. Zagniatamy lekko i dolewamy roztopione
masło. Całość zagniatamy, formujemy kulkę i zostawiamy w misce
przykrytej ściereczką do podwojenia a nawet potrojenia objętości.
Prostokątną formę smarujemy masłem
i posypujemy bułka tartą.
Robimy kruszonkę.
Gdy ciasto wyrośnie rozciągamy je na
blaszce, wykładamy owoce i posypujemy kruszonką. Zostawiamy na
około 15minut przykryte ściereczką.
Pieczemy na złoto około 45minut w
180stopniach.
Hej,
OdpowiedzUsuńgratuluje pomysłu i realizacji :)
Jestem dopiero przyszłą mamą, ale w pełni popieram ideę nie karmienia dzieci gotowymi słoiczkami. Zawsze można przygotować coś smacznego i zdrowego samodzielnie, a i Tatuś na pewno chętnie się podłączy do konsumpcji ;)
Powodzenia i zapraszam do mnie!
Zapraszam do siebie po odbiór wyróżnienia :)
OdpowiedzUsuńJakiego rozmiaru blaszki użyła Pani do pieczenia?
OdpowiedzUsuń