Domowy, bez barwników, bez polepszaczy
smaku, naturalna słodycz owoców.
Jednym słowem najlepszy kisiel. Podajemy po ukończeniu 9miesiaca.
Składniki:
- 3/4szklanki wody
- połowa dojrzałej gruszki
- łyżka borówek
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
Gotujemy:
Gruszkę kroimy na cienkie plasterki
lub trzemy na tarce i gotujemy we wodzie razem z borówkami często
mieszając.
Z całości powinniśmy uzyskać około
3/4szklanki wodnistego musu. Jeśli więcej wody odparowało dolewamy
wrzątku
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w
około 100ml zimnej wody. Wlewamy na wrzący mus cały czas
mieszając. Gotujemy 1-2min.
Uwaga:
Trudno mi określić jaki gęsty kisiel
lubicie...Od tego jest uzależniona ilość mąki ziemniaczanej.
Gdy będziecie wlewać rozprowadzoną
mąkę patrzcie po prostu czy jest już wystarczająco gęste.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz