niedziela, 24 lutego 2013

PIECZONE JABŁKO

Jabłko pieczone w piekarniku z rodzynkami, masełkiem i szczyptą cynamonu.
Miła odmiana na podwieczorek po ukończeniu 10miesiąca.


Składniki:
-jedno kruche jabłko
-garstka sparzonych i posiekanych rodzynek (całych jeśli dziecko nie ma problemów z gryzieniem większych kawałków)
-łyżeczka masła (przy skazie białkowej pomijamy)
-szczypta cynamonu

Gotujemy:
Z jabłka wycinamy gniazdo nasienne. Nie dysponuję takim sprytnym wycinakiem aby pozbawić nasion jabłko w całości dlatego moje jest rozcięte. W środek wkładamy rodzynki, masło i posypujemy cynamonem.
Na dno naczynia w którym chcemy zapiekać jabłko wlewamy odrobinę wody. Całość przykrywamy folią aluminiową. 
Pieczemy w 200stopniach około pół godziny. Ja zrobiłam jabłko przy okazji pieczenia mięsa na obiad dla starszyzny.

Uwaga:
Przy zakupie suszonych owoców (rodzynek, śliwek, moreli itp) zwróć uwagę aby nie były siarkowane. Suszenie i szczelne opakowanie wystarczy do zachowania świeżości nie potrzeba nam dwutlenku siarki ani innych utrwalaczy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz