niedziela, 24 lutego 2013

BISZKOPTY

Słodka przekąska bez zbędnych składników. W całości doskonale nadaje się do nauki samodzielnego jedzenia, starte to słodki dodatek, którym przełamiemy kwaśny smak niektórych owoców. Dla dzieci po ukończeniu 8miesiąca.

Składniki:
-3jajka (białka i żółtko oddzielnie)
-75g przesianej mąki pszennej (np tortowej)
-40g drobnego cukru a najlepiej cukru pudru

Gotujemy:
Białka ubijamy na sztywną pianę następnie stopniowo dostypujemy cukier. Gdy masa jest lśniąca dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając. Na koniec dosypujemy stopniowo mąkę i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy porcjami ciasto. Kształt  i wielkość są dowolne.
Piekarnik nagrzewamy do 180stopni z termoobiegiem i pieczemy około 10minut. Po upieczeniu powinny być rumiane.
Najlepiej wysuszyć je dobrze w uchylonym piekarniku.

Uwaga:
Jeśli chcemy biszkopciki ścierać muszą być bardzo dobrze wysuszone, jeśli nie uda się tego uzyskać przy otwartych drzwiczkach przekładamy ciasteczka do plastikowego pudełka i stawiamy na kaloryferze...przez noc będą idealne.  
Ponieważ w biszkopcie jest również białko jaja kurzego obserwujmy czy po podaniu nie wystąpiła reakcja alergiczna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz