Delikatna dynia naturalnie osłodzona marchewką. Koperkowe kluseczki czyli żółtko w diecie bez gotowania jednego jajka...Danie dla brzdąca po ukończeniu 6miesiąca.
Składniki:-1 marchew
-1 mała pietruszka
-mały kawałek selera
-dynia (tyle samo ile marchwi)
-woda
Na kluseczki:
- żółtko (ilość odpowiednia dla wieku patrz schemat)
- łyżeczka drobno posiekanego koperku (może być
mrożony)
- płaska łyżeczka mąki (dokładna ilość zależy od
wielkości żółtka)
Gotujemy:
Zupkę; warzywa myjemy i obieramy. Kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka wlewamy szklankę wody i wrzucamy marchew, seler i pietruszkę Gdy warzywa zmiękną dodajemy dynię. Gotujemy pod przykryciem do miękkości. Jeszcze ciepłą blendujemy na gładką masę. Jeśli jest zbyt gęsta dolewamy przegotowanej wody. Jeśli zbyt rzadka odparowujemy nadmiar wody. W garnku zostawiamy porcję na jeden raz w której robimy kluseczki.
Kluseczki; do kubeczka wbijamy żółtko, dodajemy koperek. Rozcierając po troszku dosypujemy mąki.
Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
Wlewamy małym strumieniem do wrzącej zupki cały czas mieszając.
Smacznego!
Uwaga:
Danie bez klusek można mrozić.
Danie bez klusek można mrozić.
Jeśli zdarza nam się piec bezy białka jaj możemy mrozić.
Żałuję, że znalazłam Twojego bloga dopiero teraz. Syn ma już prawie 7 miesięcy, a karmienie go sprawia mi trochę trudności (wymyślanie posiłków). Dzięki Tobie od dziś będzie to łatwiejsze :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko!
Bardzo się cieszę, że mogę pomóc.
OdpowiedzUsuń