Szybkie i proste o
bardzo szerokim zastosowaniu. Idealne jako dodatek do owoców,
jogurtu, z mlekiem mamy lub modyfikowanym...W dzisiejszym wydaniu z
rodzynkami czyli dla malucha po ukończeniu 7miesiąca.
Składniki:
- 2czubate łyżki płatków owsianych
np. górskich
- łyżka posiekanych rodzynek lub
innych suszonych owoców
(niesiarkowanych)
- około szklanki wody
Gotujemy:
Na wrzącą wodę wsypujemy płatki i
rodzynki. Gotujemy do miękkości, na wolnym ogniu około 15-20minut
(sprawdź czas podany na opakowaniu) często mieszamy.
Gdy płatki przestygną dodajemy miarkę
mleka. Gotowe do podania.
Uwaga:
Na rynku są dostępne różne
wielkości płatków. Jeśli dla młodszych dzieci kupione płatki
okazują się zbyt duże możemy jeszcze przed gotowaniem płatki
zmielić w młynku. Gdy takowym sprzętem nie dysponujemy traktujemy
całość blenderem po ugotowaniu.
Szczelnie przykryte aby nie obeschły
możemy przechowywać w lodówce do następnego dnia (oczywiście bez
mleka). Podgrzewamy w mikrofalówce ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz