Mam do tej zupy duży sentyment- sama
ją uwielbiam.
Ze względu, że gotujemy zupę na
mięsnym wywarze danie dobre dla dzieci po ukończeniu 14miesiąca
życia. Jeśli zdecydujemy się na bulion warzywny, zrezygnujemy ze
śmietany i dodamy osobno ugotowane mięso możemy podać zupę już
po ukończeniu 9miesiąca życia dostosowując (blenderem)
konsystencję dla młodszego stażem przeżuwacza.
Składniki:
- 1,5szklanki chudego bulionu (mięsnego
lub warzywnego)
- jedna średnia marchew starta na
wiórki
- 2-3 łyżki ryżu
- zmielona cielęcina lub kurczak w
ilości jaką dziecko zje w 2-3 porcjach zupki
- 2czubate łyżki posiekanego koperku
- 3łyżki śmietanki takiej którą
dodajecie do zup
Gotujemy:
Bulion, mięso, marchew i ryż gotujemy
na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając żeby ryż się nie kleił
do garnka. Gdy już wszystko będzie miękkie dodajemy posiekany
koperek. W filiżance hartujemy śmietanę żeby się nie zważyła
po dodaniu do zupy (do śmietany dodajemy 2-3łyżki ciepłej zupy).
Zmniejszamy ogień i wlewamy śmietanę, całość jeszcze raz
zagotowujemy.
Uwagi:
Danie można mrozić. Jeśli maluch nie
może spożywać nabiału możemy pominąć śmietankę.
Świetny pomysł na zupkę!! Będę gotować w tygodniu. Dzisiaj mam już krupnik:) Mój mały uwielbia zupki, a mi już brak pomysłów, co jeszce ugotować. Bardzo dziękuję i serdecznie pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje pierwsze CANDY. Do wygrania gra edukacyjna CYFERKI PLUS i zabawka dla niemowlaka. Agnieszka
OdpowiedzUsuńhttp://superdzieciaczki.blogspot.com/2013/09/candy-candy.html