wtorek, 24 września 2013

KREM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW

Pyszny, słodko kwaśny, pachnący, kremowy. Wart spróbowania. Dla dzieci po ukończeniu 9miesiąca.


Składniki:
NA DOMOWY PRZECIER POMIDOROWY:
- 1kg pomidorów, dojrzałych o małej zawartości wody (polecam odmianę lima i to jak najmniejsze sztuki)
NA ZUPĘ:
- bulion drobiowy
- 1duża marchew ugotowana
- 1 mała pietruszka ugotowana
- kawałek selera ugotowanego

Gotujemy:
Pomidory myjemy, wykrawamy tę grubszą część od szypułki i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy bez przykrycia, co jakiś czas mieszając, u mnie trwało to niewiele ponad 15minut. Gdy pomidory rozpadną się na „pulpę” ciepłe przecieramy przez sito i wyrzucamy pestki i skórki.
Ugotowaną marchew, pietruszkę i seler blendujemy razem z bulionem.
Przecier pomidorowy i bulion łączymy w proporcji 1:1 czyli szklanka bulionu i szklanka przecieru. Doprowadzamy do wrzenia i danie jest gotowe do podania.

Uwaga:
Danie można mrozić. Podajemy z drobnym makaronem, ryżem lub lanymi kluskami.
Warzywa, które dodajemy mogą być ugotowane w rosole.

1 komentarz:

  1. Narobiłaś mi ochoty na pomidorową, choć zaledwie parę dni temu u nas była

    OdpowiedzUsuń