Pyszny, słodko kwaśny, pachnący,
kremowy. Wart spróbowania. Dla dzieci po ukończeniu 9miesiąca.
Składniki:
NA DOMOWY PRZECIER POMIDOROWY:
- 1kg pomidorów, dojrzałych o
małej zawartości wody (polecam odmianę lima i to jak najmniejsze
sztuki)
NA ZUPĘ:
- bulion drobiowy
- 1duża marchew ugotowana
- 1 mała pietruszka ugotowana
- kawałek selera ugotowanego
Gotujemy:
Pomidory myjemy, wykrawamy tę grubszą
część od szypułki i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy bez
przykrycia, co jakiś czas mieszając, u mnie trwało to niewiele
ponad 15minut. Gdy pomidory rozpadną się na „pulpę” ciepłe
przecieramy przez sito i wyrzucamy pestki i skórki.
Ugotowaną marchew, pietruszkę i seler
blendujemy razem z bulionem.
Przecier pomidorowy i bulion łączymy
w proporcji 1:1 czyli szklanka bulionu i szklanka przecieru.
Doprowadzamy do wrzenia i danie jest gotowe do podania.
Uwaga:
Danie można mrozić. Podajemy z
drobnym makaronem, ryżem lub lanymi kluskami.
Warzywa, które dodajemy mogą być
ugotowane w rosole.
Narobiłaś mi ochoty na pomidorową, choć zaledwie parę dni temu u nas była
OdpowiedzUsuń