poniedziałek, 25 lutego 2013

MUS JABŁKOWY

Popularny i łatwo dostępny owoc warty docenienia. Możemy serwować z różnymi dodatkami odpowiednimi dla wieku dziecka. W czystej postaci dla najmłodszych już po ukończeniu 4miesiąca.
Składniki:           
- jabłka w ilości jaką chcemy przerobić
- woda

Gotujemy:
Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze części. Gotujemy do miękkości pod przykryciem z niewielkim dodatkiem wody, mieszając aby nie przywarły.  
Miękkie dla najmłodszych blendujemy i przecieramy przez sito. Dla starszych wystarczy podusić na przykład tłuczkiem do ziemniaków.

Uwaga:
Na niektóre dzieci jabłko wpływa zatwardzająco.
Danie można mrozić a nawet trzeba żeby sobie ułatwić życie.
W dzisiejszym przepisie dodałam starty  biszkopt . Ale jadamy często z płatkami owsianymi owsianka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz