poniedziałek, 25 lutego 2013

ZUPA KREM POMIDOROWY

Zupa pomidorowa w tym wydaniu z makaronem gwiazdki. Danie dla dzieci po ukończeniu 9miesiąca. Przyznaję, że Natalka zaczęła już po 7miesiącu jadać pomidory - reakcji alergicznej nie było. Gdy troszkę podrośnie zacznie jeść zupkę przyprawioną solą i pieprzem.

Składniki:
- około 1,5łyżki drobnego makaronu
- łyżka przecieru pomidorowego (w sezonie 1 posiekany pomidor bez pestek i skórki)
- duża marchewka (przełamuje kwaskowy smak pomidora)
- połowa korzenia pietruszki
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- szklanka wody

Gotujemy:
Makaron gotujemy do miękkości.
Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy pod przykryciem do miękkości. Rozgniatamy lub blendujemy (w zależności od zdolności gryzienia naszego dziecka).
Dodajemy przecier pomidorowy i natkę pietruszki. Całość gotujemy jeszcze chwilkę.

Uwaga:
Jeśli konsystencja wydaje się nam zbyt gęsta możemy dolać wody, rzadka ze względu na warzywa nie będzie.
Do zupki możemy dodać dowolne ugotowane mięsko w odpowiedniej dla wieku ilości. U nas dziś cielęcina. (przy skazie białkowej zakazana).
Bez makaronu można mrozić.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz