Zupa pomidorowa w tym wydaniu z
makaronem gwiazdki. Danie dla dzieci po ukończeniu 9miesiąca.
Przyznaję, że Natalka zaczęła już po 7miesiącu jadać pomidory
- reakcji alergicznej nie było. Gdy troszkę podrośnie zacznie jeść
zupkę przyprawioną solą i pieprzem.
Składniki:
- około 1,5łyżki drobnego makaronu
- łyżka przecieru pomidorowego (w sezonie 1 posiekany pomidor bez pestek i skórki)
- duża marchewka (przełamuje
kwaskowy smak pomidora)
- połowa korzenia pietruszki
- łyżka
posiekanej natki pietruszki
- szklanka wody
Gotujemy:
Makaron gotujemy do miękkości.
Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na
mniejsze kawałki. Gotujemy pod przykryciem do miękkości.
Rozgniatamy lub blendujemy (w zależności od zdolności gryzienia
naszego dziecka).
Dodajemy przecier pomidorowy i natkę
pietruszki. Całość gotujemy jeszcze chwilkę.
Uwaga:
Jeśli konsystencja wydaje się nam
zbyt gęsta możemy dolać wody, rzadka ze względu na warzywa nie
będzie.
Do zupki możemy dodać dowolne
ugotowane mięsko w odpowiedniej dla wieku ilości. U nas dziś
cielęcina. (przy skazie białkowej zakazana).
Bez makaronu można mrozić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz