niedziela, 24 lutego 2013

KREM Z ZIELONEGO GROSZKU

Słodki groszek zielony w roli głównej, kremowy połączony z równie słodką marchewką nie tylko dla dzieci po ukończeniu 5miesiąca

Składniki:
-100g zielonego groszku (może być mrożony)
- marchewka
- korzeń pietruszki
- szczypta zmielonego kminku
-około szklanki wody
-masło, oliwa z oliwek lub olej rzepakowy

Gotujemy:
Marchew i pietruszkę obieramy i myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy pod przykryciem aż lekko zmiękną a następnie dorzucamy groszek. Czekamy aż wszystko będzie miękkie. Gdy lekko przestygnie blendujemy do pożądanej konsystencji jeśli dla dziecka będzie zbyt gęste dodajemy przegotowanej wody. Przed podaniem dajemy wybrany tłuszcz.

Uwaga:
Spróbuj groszku przy gotowaniu, skorupka z pozoru będzie twarda.
Gdy gotowałam to danie pierwszy raz dodałam szczyptę kminku. Nie było żadnych wzdęć więc spełnił on swoje zadanie.
Potrawę można mrozić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz