czwartek, 28 lutego 2013

ZUPKA FASOLOWA

Fasolka szparagowa, zielona więc zdrowa. Kompozycja warzyw dla dzieci po ukończeniu 5miesiąca.  

Składniki:
- 1 duża marchew 
- garść zielonej lub żółtek fasolki szparagowej (może być mrożona)
- 1mała pietruszka
- kawałeczek selera
- mały ziemniak
- łyżka posiekanego koperku
- szczypta kminku
- masło, oliwa z oliwek, olej rzepakowy 

Gotujemy:
Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy pod przykryciem do miękkości na koniec dorzucamy ziemniaka pokrojonego w małą kostkę. (różny czas gotowania warzyw). Dodajemy posiekany koperek i kminek (działający antywzdęciowo). Przed podaniem dodajemy wybrany tłuszcz. 
Konsystencję dostosowujemy dla potrzeb naszego dziecka. Można podać z wybranym mięskiem.

Uwaga:
Fasolkę szparagową gotowana w całości możemy dać starszemu dziecku do rączki w celu doskonalenia umiejętności samodzielnego jedzenia.

8 komentarzy:

  1. Zjedzona dziś w ilości dwóch porcji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie wyglądają te Twoje dania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smacznie :) Szkoda że nie ma sposobu aby przekonać dziecko do zup :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Agusiek a jak Ci się wydaje co Twojemu nie odpowiada? Konsystencja czy smak?

    OdpowiedzUsuń
  5. AguQ staram się - przecież jemy oczami. A niektóre zupki zjadam razem z Natalą:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie wiedziałam że fasolkę można dawać już po 5 miesiącu.... Myślałam że dużó poźniej. Starszak uwielbia fasolke :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Można. I szczerze polecam jeśli nie ma uczulenia dodawać tą szczyptę zmielonego kminku - u nas bardzo zmniejszył bąki i rakiety ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o ! super wieści z tym kminkiem. Spróbuję !

      Usuń