Fasolka szparagowa, zielona więc
zdrowa. Kompozycja warzyw dla dzieci po ukończeniu 5miesiąca.
Składniki:
- 1 duża marchew
- garść zielonej lub
żółtek fasolki szparagowej (może być mrożona)
- 1mała pietruszka
- kawałeczek selera
- mały ziemniak
- łyżka posiekanego koperku
- szczypta kminku
- masło, oliwa z oliwek, olej rzepakowy
Gotujemy:
Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na
mniejsze kawałki. Gotujemy pod przykryciem do miękkości na koniec
dorzucamy ziemniaka pokrojonego w małą kostkę. (różny czas
gotowania warzyw). Dodajemy posiekany koperek i kminek (działający
antywzdęciowo). Przed podaniem dodajemy wybrany tłuszcz.
Konsystencję dostosowujemy dla potrzeb
naszego dziecka. Można podać z wybranym mięskiem.
Uwaga:
Fasolkę szparagową gotowana w całości
możemy dać starszemu dziecku do rączki w celu doskonalenia
umiejętności samodzielnego jedzenia.
Zjedzona dziś w ilości dwóch porcji :)
OdpowiedzUsuńpięknie wyglądają te Twoje dania :)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie :) Szkoda że nie ma sposobu aby przekonać dziecko do zup :(
OdpowiedzUsuńAgusiek a jak Ci się wydaje co Twojemu nie odpowiada? Konsystencja czy smak?
OdpowiedzUsuńAguQ staram się - przecież jemy oczami. A niektóre zupki zjadam razem z Natalą:)
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam że fasolkę można dawać już po 5 miesiącu.... Myślałam że dużó poźniej. Starszak uwielbia fasolke :)
OdpowiedzUsuńMożna. I szczerze polecam jeśli nie ma uczulenia dodawać tą szczyptę zmielonego kminku - u nas bardzo zmniejszył bąki i rakiety ;)
OdpowiedzUsuńo ! super wieści z tym kminkiem. Spróbuję !
Usuń