poniedziałek, 25 lutego 2013

BIAŁY SEREK

Biały serek dla mojej córy robię sama. Jeśli możesz kupić mleko prosto od krowy nie UHT to warto spróbować i przypomnieć sobie smak pysznego twarożku. Dla kogo taki rarytas? W schematach rozszerzania diety czytamy, że biały ser podajemy dziecku po ukończeniu 11miesiąca życia. Natalka jada od skończenia 7miesięcy. Jak widać jestem otwarta na nowości.

Składniki:
1 litr mleka
Potrzebne również drobniutkie sitko.

Gotujemy:
Mleko musimy ukwasić. Ukwaszone wlewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu . Tylko podgrzewamy nie można dopuścić do zagotowania bo twarożku nie będzie!  
Kiedy w garnku pojawią się coraz większe gródki zestawiamy z ognia i czekamy aż lekko przestygnie. Około pół godziny.
Sitko kładziemy na innym naczyniu i przelewamy zawartość garnka.
Zostawiamy do ocieknięcia i gotowe.

Uwagi:
Gdzie kupić prawdziwe mleko? W większych miastach od jakiegoś czasu pojawiają się tzw. mlekomaty.
Z 1litra mleka otrzymamy około 200g serka, waga uzależniona jest od tego jak bardzo odsączymy serwatkę.

2 komentarze:

  1. Super.. na pewno spróbujemy Synek uwielbia twarożki :) moja babcia potrafi robić pyszny twarożek ale obecnie mamy troche za daleko żeby do niej jeździć wiec spróbuje sama zrobić

    OdpowiedzUsuń
  2. podziwiam:) smak na pewno przypomina zapach wsi (uwielbiam) :)

    OdpowiedzUsuń