Składniki:
1 litr mleka
Potrzebne również drobniutkie sitko.
Gotujemy:
Mleko musimy ukwasić. Ukwaszone wlewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu . Tylko podgrzewamy
nie można dopuścić do zagotowania bo twarożku nie będzie!
Kiedy w garnku pojawią się coraz
większe gródki zestawiamy z ognia i czekamy aż lekko przestygnie.
Około pół godziny.
Sitko kładziemy na innym naczyniu i
przelewamy zawartość garnka.
Zostawiamy do ocieknięcia i gotowe.
Uwagi:
Gdzie kupić prawdziwe mleko? W
większych miastach od jakiegoś czasu pojawiają się tzw. mlekomaty.
Z 1litra mleka otrzymamy około 200g serka, waga uzależniona jest od tego jak bardzo odsączymy serwatkę.
Super.. na pewno spróbujemy Synek uwielbia twarożki :) moja babcia potrafi robić pyszny twarożek ale obecnie mamy troche za daleko żeby do niej jeździć wiec spróbuje sama zrobić
OdpowiedzUsuńpodziwiam:) smak na pewno przypomina zapach wsi (uwielbiam) :)
OdpowiedzUsuń