wtorek, 26 lutego 2013

PŁATKI OWSIANE

Szybkie i proste o bardzo szerokim zastosowaniu. Idealne jako dodatek do owoców, jogurtu, z mlekiem mamy lub modyfikowanym...W dzisiejszym wydaniu z rodzynkami czyli dla malucha po ukończeniu 7miesiąca.


Składniki:
- 2czubate łyżki płatków owsianych np. górskich
- łyżka posiekanych rodzynek lub innych suszonych owoców (niesiarkowanych)
- około szklanki wody

Gotujemy:
Na wrzącą wodę wsypujemy płatki i rodzynki. Gotujemy do miękkości, na wolnym ogniu około 15-20minut (sprawdź czas podany na opakowaniu) często mieszamy.  
Gdy płatki przestygną dodajemy miarkę mleka. Gotowe do podania.

Uwaga:
Na rynku są dostępne różne wielkości płatków. Jeśli dla młodszych dzieci kupione płatki okazują się zbyt duże możemy jeszcze przed gotowaniem płatki zmielić w młynku. Gdy takowym sprzętem nie dysponujemy traktujemy całość blenderem po ugotowaniu.
Szczelnie przykryte aby nie obeschły możemy przechowywać w lodówce do następnego dnia (oczywiście bez mleka). Podgrzewamy w mikrofalówce ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz