piątek, 22 lutego 2013

KREM DYNIOWY Z KOPERKOWYMI KLUSECZKAMI

Delikatna dynia naturalnie osłodzona marchewką. Koperkowe kluseczki czyli żółtko w diecie bez gotowania jednego jajka...Danie dla brzdąca po ukończeniu 6miesiąca.
Składniki:
-1 marchew
-1 mała pietruszka
-mały kawałek selera
-dynia (tyle samo ile marchwi)
-woda
Na kluseczki:
- żółtko (ilość odpowiednia dla wieku patrz schemat)
- łyżeczka drobno posiekanego koperku (może być mrożony)
- płaska łyżeczka mąki (dokładna ilość zależy od wielkości żółtka)

Gotujemy:
Zupkę; warzywa myjemy i obieramy. Kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka wlewamy szklankę wody i wrzucamy marchew, seler i pietruszkę Gdy warzywa zmiękną dodajemy dynię. Gotujemy pod przykryciem do miękkości. Jeszcze ciepłą blendujemy na gładką masę. Jeśli jest zbyt gęsta dolewamy przegotowanej wody. Jeśli zbyt rzadka odparowujemy nadmiar wody. W garnku zostawiamy porcję na jeden raz w której robimy kluseczki. 
Kluseczki; do kubeczka wbijamy żółtko, dodajemy koperek. Rozcierając po troszku dosypujemy mąki.
Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
Wlewamy małym strumieniem do wrzącej zupki cały czas mieszając.
Smacznego!


Uwaga:
Danie bez klusek można mrozić. 
Jeśli zdarza nam się piec bezy białka jaj możemy mrozić.

2 komentarze:

  1. Żałuję, że znalazłam Twojego bloga dopiero teraz. Syn ma już prawie 7 miesięcy, a karmienie go sprawia mi trochę trudności (wymyślanie posiłków). Dzięki Tobie od dziś będzie to łatwiejsze :)
    Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę, że mogę pomóc.

    OdpowiedzUsuń