Składniki:
-3jajka (białka i żółtko oddzielnie)
-75g przesianej mąki pszennej (np tortowej)
-40g drobnego cukru a najlepiej cukru pudru
Gotujemy:
Białka ubijamy na sztywną pianę następnie stopniowo dostypujemy cukier. Gdy masa jest lśniąca dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając. Na koniec dosypujemy stopniowo mąkę i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy porcjami ciasto. Kształt i wielkość są dowolne.
Piekarnik nagrzewamy do 180stopni z termoobiegiem i pieczemy około 10minut. Po upieczeniu powinny być rumiane.
Najlepiej wysuszyć je dobrze w uchylonym piekarniku.
Uwaga:
Jeśli chcemy biszkopciki ścierać muszą być bardzo dobrze wysuszone, jeśli nie uda się tego uzyskać przy otwartych drzwiczkach przekładamy ciasteczka do plastikowego pudełka i stawiamy na kaloryferze...przez noc będą idealne.
Ponieważ w biszkopcie jest również białko jaja kurzego obserwujmy czy po podaniu nie wystąpiła reakcja alergiczna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz