niedziela, 28 kwietnia 2013

KISIEL BORÓWKOWO-GRUSZKOWY

Domowy, bez barwników, bez polepszaczy smaku, naturalna słodycz owoców.
Jednym słowem najlepszy kisiel. Podajemy po ukończeniu 9miesiaca.

Składniki:
- 3/4szklanki wody
- połowa dojrzałej gruszki
- łyżka borówek
- łyżeczka mąki ziemniaczanej

Gotujemy:
Gruszkę kroimy na cienkie plasterki lub trzemy na tarce i gotujemy we wodzie razem z borówkami często mieszając.
Z całości powinniśmy uzyskać około 3/4szklanki wodnistego musu. Jeśli więcej wody odparowało dolewamy wrzątku
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w około 100ml zimnej wody. Wlewamy na wrzący mus cały czas mieszając. Gotujemy 1-2min.

Uwaga:
Trudno mi określić jaki gęsty kisiel lubicie...Od tego jest uzależniona ilość mąki ziemniaczanej.
Gdy będziecie wlewać rozprowadzoną mąkę patrzcie po prostu czy jest już wystarczająco gęste.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz