wtorek, 30 kwietnia 2013

KAPUŚNIAK Z KISZONEJ KAPUSTY

Kapuśniak z kiszonej kapusty. Z mięskiem, kaszą manną i kminkiem łagodzącym ewentualne wzdęcia.
Czas podawania opisałam w „uwagach” na końcu posta.

Składniki:
- łyżeczka kaszy manny
- łyżka kiszonej kapusty
- łyżka startej marchewki
- łyżka startego korzenia pietruszki
- łyżeczka natki pietruszki
- dowolne zmielone mięso w ilości odpowiedniej dla wieku dziecka
- pół szklanki wody
- masło, olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
- szczypta zmielonego kminku
- 1listek laurowy

Gotujemy:
Kapustę drobno siekamy i gotujemy z listkiem laurowym około 15minut. Następnie dodajemy mięso, resztę warzyw i kminek.
Gdy wszystko będzie miękkie wyjmujemy liść laurowy i na wrzącą zupkę wsypujemy kaszę manną i mieszając gotujemy kilka minut (według przepisu na opakowaniu).
Przed podaniem dodajemy wybrany tłuszcz.

Uwaga:
W schematach rozszerzania diety zalecają aby kiszoną kapustę zacząć podawać po ukończeniu 7miesiąca i to pod postacią soku z kiszonej kapust. Jednak jeśli pojawi się zaczerwienienie wokół ust należy ponownie sprawdzić „reakcję” dopiero po skończonym roczku.
Nie eksperymentowałam...Natalka zjadła swój pierwszy kapuśniak 2 dni po skończonym roczku. Dużo wcześniej była zupa ogórkowa.

2 komentarze:

  1. Bardzo fajny przepis :) Ja mam dwoje maluchów - niespełna 2-letniego Kubusia i 3-miesięczną Natalkę. Będziemy śledzić blog - widzę mnóstwo pyszności do spróbowania.

    No i zapraszamy do nas )

    OdpowiedzUsuń