Znacie błyskawiczne
płatki ryżowe? Przyznam, że poznałam je dopiero przy okazji
szukania nowości dla Natalki. Sprawdzają się jako dodatek do zupy
na przykład pomidorowej ale również jako deser. Dziś proponuję
wiśnie więc danie dla dzieci po ukończeniu 9miesiąca. Jeśli damy
inne owoce możemy zaserwować deser młodszemu dziecku.
Składniki:
- pół szklanki płatków
ryżowych błyskawicznych
- pół szklanki kompotu z
wiśni
- kilka owoców wiśni bez
pestek i rozdrobnionych
- 30ml przegotowanej wody +
miarka mleka modyfikowanego, lub mleko z piersi w tej ilości.
Gotujemy:
Do wrzącego kompotu z
rozdrobnionymi owocami wrzucamy płatki. Często mieszając gotujemy
przez 2minuty. W miseczce przygotowujemy mleko i po łyżce dodajemy
ciepłe płatki.
Gotowe! Najlepiej zjeść
od razu po przygotowaniu, w przeciwnym razie będziemy mieć zbitą
ryżową grudę...
Uwaga:
Podana ilość wody i
płatków jest odpowiednia do przepisu podanego na opakowaniu, w
sensie proporcje woda-płatki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz