Kapuśniak z włoskiej kapusty czyli danie
dla maluszka po ukończeniu 7miesiąca. Kminek łagodzi wzdęciopędny efekt kapusty ;)
Składniki:
- szklanka wody
- nieduży liść włoskiej kapusty
- łyżka startej marchewki
- łyżka startej pietruszki i selera (włyżka razem)
- zmielona
cielęcina lub inne mięso w ilości odpowiedniej do wieku dziecka
- łyżeczka
natki pietruszki
- łyżeczka kaszy manny
- szczypta zmielonego kminku
- masło oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
Gotujemy:
Do wody wrzucamy mięso i drobno
poszatkowaną kapustę. Gotujemy pod przykryciem 10-15minut następnie dodajemy
pozostałe warzywa i kminek. Gdy wszystko jest już miękkie
wsypujemy kaszę i cały czas mieszając gotujemy kilka minut
(według instrukcji na opakowaniu).
Przed podaniem dostosowujemy
konsystencję do właściwej dla naszego dziecka i dodajemy wybrany tłuszcz.
Uwaga:
Danie można mrozić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz